Varför säger man "Norrlänning"?

Jag har börjat fundera på det här med norrlänning sen jag flyttade hit ner. När man är i norrland och säger var man kommer ifrån säger man liksom "Övik" men här nere är man norrlänning. Varför är man inte västernorrlänning? Övik ligger ju i Västernorrland. Här i södra Sverige är man ju Smålänning, Stockholmare, Skåning, Göteborgare, Dalmas osv. Varför är vi norrlänningar inte lika inriktade på vilken del av norrland vi kommre ifrån? Liksom 2/3 av Sverige, hur lätt är det för de i södra Sverige att förstå hur stort Norrland verkligen är när vi förminskar det så mycket själva? I Norrland vet de flesta var Småland ligger t ex för att folk från södra Sverige inte presenterar sig som "sörlänningar" utan som personer från den del av södra Sverige som de kommer från. Finns inte många i södra Sverige som vet var Västernorrland ligger, knappt att det existerar. "Ligger inte Örnsköldsvik vid kusten?" "Jo..." "Men VÄSTER-norrland? Det borde ju vara Östernorrland...". Finns inte många som vet att Lappland inte är ett eget län... Vi norrlänningar är helt enkelt själva skyldiga till att resten av Sverige inte förstår hur stor del av Sverige som Norrland utgör när vi får de att tro att det bara är ett län... Shame on us kan man nog säga.

Det finns mycket sånt där man kan fundera på. När man försöker undvika att plugga. Eller när man ligger i sängen på kvällen och tankarna snurrar som om en tornado drog fram innanför pannbenet.
Nej, nu ska jag fortsätta fundera på helt onödiga saker. Någon som har nåt tips på nåt annat man kan göra? Något som är mer givande. Men fan ta er om ni säger plugga!!! Så... gör inte det.

Ha det bra!

O.

Kommentarer
Postat av: Sandra

Instämmer! Samma sak med "norrländska" som dialekt.

2009-10-10 @ 10:41:29

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback