Tandläkare... bli bla blu...

Har jag berättat att jag var till tandläkaren i fredags? Hur som helst hade jag inga hål men mina visdomständer växte galet. Istället för rakt uppåt växer de rakt framåt vilket inte är så bra.
Så idag hade jag tid igen för att de skulle ta mer ingående röntgenbilder för att se om tänderna måste bort och om de isf kan göra det där på mottagningen eller om det är så komplicerat att jag måste få en remiss till käkkirurgmottagningen (specialistmottagning) för att operera ut de.
Att ta bilderna gick bra även om jag var lite orolig över att få de snurrande grejerna i huvet så gick det bra. Däremot visade bilderna det de trodde i fredags. Tänderna har inte den minsta lutning uppåt (vi snackar alltså underkäken här) så de måste tas bort av en specialist. Alltså fick jag en remiss till käkkirurgimottagningen på Centrallasarettet här i Västerås. Hos tandläkaren trodde de att det skulle ta ungefär 4 veckor tills jag får en tid. Men jag undrar finns det inte en målgräns på att man ska få träffa specialist inom tre veckor? Eller är det tre månader? Hur som helst så måste de båda nedre visdomständerna opereras bort. Och eftersom det kommer innebära att de övre inte kommer att möta något motstånd kommer även dom att behöva plockas bort. Så allt som allt ska fyra tänder dras. Något som plånboken inte kommer må bra av. Som tur är finns mamma o pappa när man som mest behöver de! Tack.
vet inte än hur mycket det kommer kosta men någonstans mellan 5000-7000 verkar vara en rimlig gissning. FÖrhoppningsvis billigare. Men det verkar inte som om de kan ta bort alla fyra på samma gång. För att hålla smärta och infektionsrisker nere...
Då kanske det finns nån som undrar om jag har problem med dessa tänder? Det har jag inte. Än. Jag har sett bilderna och redan nu trycker visdomständerna lite grann emot framförvarande tänder. Vilket enligt tandläkaren kommer sluta med att tänderna framför trycks sönder och att risken för att tänderna får det så trångt att de hamnar "utanpå" varandra blir då mycket större. Så det är ju bättre att plocka bort de nu innan problemen dyker upp. Eftersom de ju kommer att göra det.

Hur själva ingreppet går till vet jag inte riktigt. Har googlat och kollat lite. Som det verkar tar det mellan 45 minuter och 3 timmar beroende på hur komplicerat det är. Av de jag läst hur det gått till verkade det också som om de gjort ena "sidan" åt gången. Så två operationstillfällen. Förmodligen kommer det krävas en kontroll och "utredning" även på specialistmottagningen innan själva ingreppen. Man får bedövning men sövs inte ner. Sedan sys det igen och man får leva ungefär 3 dagar på flytande föda. Värktabletter eller receptbelagda värktabletter kommer behövas upp till 10 dagar och de första dagarna är det full dos som gäller.
Läste en hel del skräckhistorier. Men som tur är fanns det de som inte fått några som helst besvär. Jag är hur som helst lite orolig. Har aldrig ens behövt besöka en läkare och nu behöver jag göra detta ingrepp i munnen. Usch...
Jag hoppas bara att det inte kommer i samband med det värsta tentaplugget. Vi har tenta redan den 19/2. Alltså om ca fyra veckor. Huga...

Aja, nu ska jag inte oroa mig mer över detta utan försöka hitta något att spendera tiden med. Men lägenheten är redan städad, resväskan är uppackad och disken fixad. Vad kan man göra för att hålla tankarna borta i flera veckor? Kommer nog inte att gå...

Som ni kanske förstår kommer det nog dyka upp en del om hur det går med detta här i bloggen framöver. Hoppas det kan vara något att läsa.

Igår körde våran nya kurs igång också. Företagsekonomi med inriktning på redovisning och revision (B-nivå) på 30 hp. Det vill säga hela vårterminen. Kommer nog bli kul.

Ha det bra!!

O.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback